Historien bak Damenes Aften

Damenes Aften ble stiftet i 1992 av Erland Dalen. Navnet Damenes Aften har blitt et kjent begrep i kulturelle sammenhenger over store deler av Østlandet

Erland Dalen
Erland Dalen

Koret startet som et damekor med 16 sangere. På nåværende tidspunkt har koret 21 medlemmer.

Koret har vunnet mange internasjonale konkurranser:

  • 2005: 1. plass i Sligo, Irland.
  • 2007: Tre 1. plasser og tre gull Musica Mundi, Riva del Garda.
  • 2009: 1. førsteplass og tre gull i Musica Mundi Shcubert-konkurranse, Wien.
  • 2012: To 1. plasser og sammenlagtseier i Tetten Korcup.
  • 2013: Gullvinner Sligo International festival
  • 2015:
  • 2016:
  • 2018: Tre gull og dirigentpris i Bad Ishl International Choir Competition

I tillegg har koret også andre pall-plasseringer opp gjennom årene, og jobber stadig mot  nye konkurranser og muligheter til å utvikle seg.

Variert reportoire og uttrykk

Damenes Aftens utmerkede dirigent er svært nøye med at sangerne skoleres i det å være “sjangertro.” Det vil med andre ord si at ulikt repertoar krever ulikt uttrykk. De benytter sangpedagog i arbeidet med å utvikle det musikalske nivået, med gode resultater.

Sangerne har vist at de behersker dette ved blant annet to cd-innspillinger, i tillegg til å opptre ellers. De spilte inn CD-en “Mitt hjerte er ditt” i 2003 som fikk terningkast fem i flere aviser og som stadig spilles på radio. Våren 2011 ble ”Crossing Countries” spilt inn i Studio 19 og Veldre kirke. Plata selger godt, og kan kjøpes gjennom kormedlemmene, eller hos forlaget Cantando Musikkforlag. Her krysser koret musikalske grenser og byr på alt fra gamle swinglåter til folkemusikk i moderne drakt. I 2014 spilte koret inn 3 musikkvideoer som ble lagt ut på YouTube. En av disse vant beste musikkvideo i Norges Korforbund sin konkurranse samme år. Våren 2018 spilte koret inn soundtracket til den internasjonale storfilmen Troll i Studio 19. Filmen er solgt til over 50 land go hadde premiere 1. juledag 2018.

Historien bak Damenes Aften 1

Aktiv gjeng med lange tradisjoner

Koret har deltatt ved alle “Korvaker” i Hamardomen i 2004 og 2006, 2008, 2010 og 2012, og holdt flere konserter i Hamardomen og på Hedmarksmuseet ellers gjennom årene.

De siste årene har store prosjektkor stått i fokus. Med Queen, Abba, Stevie Wonder og Kirby Shaw-prosjekter har koret fylt Hamar Kulturhus hele 18 ganger. Våren 2019 er det Magisk Musikal som står på planen, med over 200 sangere, artister og band.

Koret er likevel mest kjent for Julekabaret med Liv Simensen og Knut Faldbakken. De siste årene har denne flyttet fra Hamar Sagbladfabrikk til Hamar Teater og ettersom Liv har ønsket å trekke seg litt tilbake har flere artister/diktere/komikere bidratt inn, som Anders Baasmoe Christiansen i 2012,Bjørn Kleiven i 2016, Hans Kristian Medlien i 2017,  og sist men ikke minst Ole Børud vinteren 2018.

Koret gjør også en del oppdrag for lokalt næringsliv og offentlige etater. Det er en fin måte å nå ut til nye målgrupper med korsang, og gir mulighet til stor musikalsk bredde og uttrykk.

Mye jobb, mye glede

Det legges utallige arbeidstimer ned fra sangernes side. Det øves og organiseres året rundt, og alle tar sin del av arbeidet. Dette er et kor som tør å satse, gjennomfører store prosjekter og på den måten genererer inntekter tilbake til både lokale utøvere, kulturhuset, næringslivet og samfunnet forøvrig. Koret ønsker å stadig kunne konkurrere om oppdrag og i tillegg motivere seg til å reise på konkurranser og festivaler, og for å klare det må det jobbes profesjonelt på alle måter. Her bruker man korets egen kompetanse, samt gode samarbeidspartnere fra lokalt næringsliv for å holde kostnadene nede og på den måten klare å gjennomføre store prosjekter med høy faglig kvalitet.